tisdag 28 oktober 2008

Trevligt Samhain firande till er alla!!!

Hej,
Vi närmar oss sabbaten Samhain och jag har ställt iordning och gjort fint på mitt altare för att fira denna sabbat. Här kommer några bilder på mitt altare och sedan följer en text skriven av Iram på websidan häxor i fokus! Trevligt Samhain firande till er alla!!!

Samhain, 31 oktober
Samhain är en viktig sabbat, årets tredje och sista skördehögtid. Den var de gamla kelternas nyår. Nu ska all skörd vara bärgad och Guden påbörjar sin resa till dödsriket. Vintern är här. Det finns hur mycket som helst att läsa om Halloween, allhelgona och Samhain. Det här är endast en kort presentation.

Samhain är en högtid då vi ska minnas våra nära och kära som har lämnat denna jord. Slöjan mellan vår värld och den andliga världen är mycket tunn, och därför är denna högtid ofta förknippad med en hel del rädsla och vidskepelse. Själva ordet Samhain uttalas "soo-ween" och sägs betyda "summers end". En annan teori är att högtiden är döpt efter en gammal dödsgud, Samana.

Traditionella symboler att äta och använda som altarprydnader vid Samhain är äpplen, pumpor, granatäpplen, ekollon, döskallar, nötter och rotfrukter.
Gudinnor som förknippas med Samhain är t ex Hecate, Morrighan, Hel, Baba Yaga, Cerridwen, Persefone, Skade och Cailleach. Den tredje aspekten av gudinnan. Haggor och gudinnor som härskar över dödsriket. Häxgudinnor. De gamla och visa.
/Iram

http://haxor.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=d160fd84-0ef9-4691-8242-7b473719b549&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

1 kommentar:

Nelzon sa...

Fint! Det ser verkligen stämningsfullt ut! Det var verkligen synd att ni inte kom iväg hit till Borlänge. Såg verkligen fram emot att träffa er på lördagen! Men,men, det är ju inte så långt kvar tills vi kommer upp! Då blir det mums, pangpang och allmänt mys!
Puss o Kram