tisdag 28 april 2009

Beltane

Hej,

Beltane firandet är i antågande och jag lägger upp texten om firandet som vanligt från sajten Häxor i fokus (se länken längre ner på sidan). Lägger också upp en chant som kan passa nu vid beltane (har lagt till den tidigare på bloggen också).

Beltane

Årets stora kärleksfest, Beltane, infaller den 30 april och 1 maj. Det är en fest för livet, fruktbarheten och den kroppsliga kärleken. Guden och Gudinnans sensuella förening får jorden att vakna och den starka livskraften får marken att svämma över av grönska och liv. Pånyttfödda tänder vi eldar och firar kärleken och livet!

Ordet "beltane" stavas i sin ursprungliga irländska form "bealtaine", och kan möjligen härstamma från ett keltiskt ord med betydelsen eld. Det finns även andra teorier om ordets ursprung, varav en är att det bygger på ett gudanamn.

Att resa en majstång och smycka den med grönska är en mycket gammal sed och majstången i sig är en tydlig fallossymbol, medan grönskan sägs symbolisera Gudinnan. Eftersom "fallosen" är upp och ner (ringarna upptill på stången) kan man lätt föreställa sig hur den symboliserar själva befruktningen av jorden, Gudinnan. Den är ju nedstucken i marken med spetsen först!

Här uppe i norr reser vi sällan majstänger så här tidigt utom i wiccanska kretsar. Våra "fallosar" dyker som bekant upp vid midsommar, och det beror möjligen på att vi ligger bra mycket senare med blomning och grönska här än på t ex de brittiska öarna. Vi har inte mycket blomster att smycka stängerna med den sista april!

Beltane symboliserar början av sommaren. Det kanske låter lite underligt, men det gamla keltiska året var uppdelat i två halvor; sommar och vinter. Sommaren började med Beltane och avslutades med Samhain, då den mörka kalla perioden istället tog vid.

Fira Beltane med att festa och fira våren och fruktbarheten. Tänd eldar och hoppa igenom dem för att rena och vederkvicka din kropp och själ. Förr tändes av tradition en sk "tein-eigin", en slags magisk önskeeld som användes till att just rena och beskydda människor och boskap. Passa på att bränna saker i bålet som du vill bli av med!

Res en majstång och smycka den med grönska och vackra band, och kanske kan ni även dansa en spiraldans runt den som wiccaner gör!

När natten kommer kan man gå ut i skogen och hålla ögonen öppna. Inatt vaknar älvorna och småfolket efter den långa vintern. Passa också på att skörda magiska grenar från bl a ek och rönn.

/Iram

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt att läsa om hur olika wiccaner firar Beltane.
Själv så reser jag stången dock inte så utsmyckad utan knyten med röda och vita band och eventuellt lite grönt om jag hittar det i bland så blir det lite frukt i stången den är inte så hög som majstången i daglig dax.
BB
sara åmy Sjöberg
(norra Hälsingland)